Pagina's

26 jan. 2017

Hutten bouwen! Tafeltent maken

Je ziet ze overal en er zijn heel veel leuke variaties te koop: de tafeltent! Maar wat is nu leuker dan zelf een persoonlijke tafeltent maken? Hierdoor kun je precies erop maken wat jouw kind(eren) leuk vind(en) en het scheelt je nog een hoop geld ook!
Ik maakte onderstaande tafeltent voor mijn zoontje en sindsdien moet ik bijna iedere dag de 'hut' maken :).
Gegarandeerd veel speelplezier dus!


Zelf ook aan de slag met een tafeltent?

Stap 1 Meet je tafel op: de breedte, lengte en de hoogte. Bedenk ook meteen op welke tafels je de tafeltent wil gebruiken, misschien is de maat van je tuintafel bijvoorbeeld niet veel kleiner/groter dan die van je eetkamertafel, zodat de tent op beide te gebruiken is!

Stap 2 Bedenk een ontwerp :) :). De basis van de tafeltent is eenvoudig; je hebt een vlak nodig voor de bovenzijde van de tafel, en elk van de vier zijkanten. Zorg ervoor dat de tafeltent wat ruim is, zodat je deze er makkelijk om kan doen. De tafeltent hoeft niet volledig op de grond te hangen (als je de tent ook buiten wilt gebruiken is het zelfs handig als de tent 2-3 cm boven de grond hangt).
Nadat je de maten voor de grote vlakken hebt bepaald komt het leuke gedeelte: de aankleding :)!
Bedenk waar en hoeveel ramen je wilt, op welke manier je de deur vorm wilt geven en welke andere applicaties je op de tent wilt. Je kunt hierbij denken aan klassieke huis-tuin-keuken taferelen zoals een boom met appels, een groente of bloementuin een brievenbus en dergelijke, maar je kunt ook kiezen voor een tent in een bepaald thema. Bedenk ook of er aan de binnenkant applicaties moeten komen, bijvoorbeeld een feestslinger of schilderijtjes. Tip: je kunt het zo wild maken als je zelf wilt, maar bedenk wel dat alle applicaties veel tijd kosten om te maken en daarnaast is het leuk als je kind ook nog wat fantasie kan gebruiken bij het spelen in de tent.
Voor deze tafeltent heb ik gebruikt: een boom met afneembare appels, 2x een raam, met gordijntjes die echt open kunnen, een deur ("model oprollen naar boven"), een groententuin, met afneembare aardbeien, wortels en maïs en een brievenbus.

Stap 3 En dan: stofjes uitzoeken! Ik heb voor deze tafeltent wat stevigere canvas katoen gebruikt voor de zijkanten, de applicaties zijn grotendeels van dunne katoen (en wat vilt) gemaakt, hiervoor kun je prima je stof-restjes gebruiken!

Stap 4 Maak eerst alle applicaties op de zijkanten van de tafeltent. Wanneer de tent nog niet in elkaar staat is dit eenvoudiger omdat het formaat dan nog wat handzamer en minder zwaar is:). Bedenk welke applicaties vast op de tent moeten komen, en welke verwijderbaar mogen/moeten zijn. Voor de verwijderbare applicaties kun je een stukje klittenband op de tent vastmaken. Voor bepaalde applicaties is het leuk de tent open te maken, zodat je kind een raam, deur of brievenbus ook echt kan gebruiken! :)
Ik heb geen patronen voor de applicaties die ik gemaakt heb, omdat ik deze allemaal uit de losse hand getekend heb, eerst op papier en daarna pas uit de stof geknipt. Voor bepaalde delen (zoals de steeltjes van de appels en het groen van de wortels) heb ik vilt gebruikt, lekker makkelijk en het zorgt voor een vrolijk resultaat!

Stap 5 Wanneer alle applicaties af zijn, naai je de losse zijkanten vast aan de bovenzijde van de tafeltent. De zijkanten heb ik voorzien van klittenbandjes, dat is makkelijker met het erop doen en eraf halen. Je kunt er ook voor kiezen bijvoorbeeld elastiekjes te gebruiken, of de zijkanten helemaal aan elkaar naaien, maar kies dan wel voor een wat ruimere maat dan de precieze maat van de tafel.

Tip: Hoewel het later wat lastiger is nog applicaties toe te voegen, kun je beginnen met een redelijk "basic" tent en in de loop van de tijd steeds nieuwe applicaties toevoegen, dan heeft je kind elke keer weer wat nieuws om mee te spelen!

En dan... Spelen maar!

1 opmerking:

  1. Leuk!! Mooi gemaakt, wat zullen de kids er veel plezier aan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Hey hallo! Reacties zijn altijd leuk en welkom! Dus schrijf maar raak :)