Pagina's

17 mrt. 2015

Opgeruimd staat netjes:) Stoffen mandjes maken

Voor zijn 2e verjaardag krijgt mijn zoon een nieuwe kamer, met groot bed en al! Omdat mijn zoontje nog niet zindelijk is (en ook nog geen aanstalten maakt dat snel te gaan worden), bedachten mijn man en ik dat het handig was om een commode te kopen voor op zijn nieuwe kamer. Al snel vonden we een leuk exemplaar op marktplaats, wat er met een beetje schilderwerk door manlief weer prima uitziet! Voor de drie vakjes in de commode zou ik wel even mandjes kopen.... Tenminste als ik iets in die maat kon vinden ;). Na lang zoeken besloot ik dat het waarschijnlijk sneller was om zelf mandjes van stof te maken, en een nieuw projectje was geboren!


Zelf ook aan de slag met stoffen mandjes maken?

Bedenk eerst wat voor soort mandjes je wilt maken; vierkant, rechthoek of rond? Voor alle varianten kun je de stappen uit onderstaande tutorial volgen, maar voor de ronde variant kun je de zijkant uit één stuk stof halen, met maar één naad, die je gewoon tot onder dicht kan naaien.
Bedenk daarnaast ook hoe je de rand af wilt werken: ik koos voor een overslag aan de buitenzijde met de stof van de binnenzijde (eigenlijk gewoon een rolzoom). Je kunt de bovenzijde ook afwerken met biasband, de stof recht afwerken door beide kanten naar binnen te vouwen, of de zijkanten wat hoger maken en nadat je klaar bent een rand omslaan. Voor de echte freubels kun je natuurlijk ook een leuk gehaakt randje of lintje toevoegen!

Stap 1  Bedenk hoe groot de mandjes moeten worden en hoeveel stof je nodig hebt om deze te maken. bedenk hierbij dat je alle vlakjes dubbel nodig hebt, voor de binnen- en buitenzijde.
Tip: maak de mandjes niet te groot, je kunt dan beter twee mandjes achter elkaar zetten. Mijn mandjes zijn uiteindelijk onpraktisch groot, dus ben al weer bezig aan nieuwe :)!
Stap 2  Stofjes zoeken! Afhankelijk van het ontwerp heb je één of meerdere stofjes nodig. Ik koos voor twee verschillende stofjes voor de binnen- en buitenzijde, maar je kunt hierbij je creativiteit helemaal de vrije loop laten gaan!
Koop naast stof ook stevige vlieseline om de stof te verstevigen, zodat de mandjes mooi rechtop blijven staan. Je kunt bijvoorbeeld decovil light gebruiken, maar ik kocht bij de stoffenwinkel een goedkopere variant, dit werkt ok prima, maar de vlieseline plakt vaak wat minder goed aan de stof vast.
Stap 3  Knip de benodigde vlakjes uit de stof en vlieseline, en hou hierbij rekening met de zoom die er nog in moet komen. Als je er zeker van wilt zijn dat je de goede vlakjes knipt, kun je hebt best de vlakjes even op patroonpapier uittekenen, en dat patroon gebruiken.
Stap 4  Strijk de vlieseline tegen de stofjes, de glimmende zijde tegen de verkeerde zijde van de stof. Afhankelijk van de stevigheid van de stof kun je alleen de stofjes voor de buitenzijde of ook (een gedeelte van) de stofjes aan de binnenzijde voorzien van vlieseline. Wanneer de stofjes aan de binnenzijde niet (allemaal) voorzien zijn van vlieseline is het soms slim om (bijvoorbeeld de bodem) even door te stikken, zodat het stofje aan de binnenzijde mooi blijft zitten als je spullen uit het mandje pakt.
Stap 5  Wil je versieringen (bijvoorbeeld letters) of een handvat op het mandje maken? Doe dat nu! Je kunt er nu nog gemakkelijk bij, en als het mandje straks in elkaar zit, zie je aan de binnenzijde geen stiksels.
Stap 6  Naai de zijkanten van het mandje aan elkaar, gebruik hiervoor telkens een zoom op dezelfde breedte (bijvoorbeeld 1 cm). Laat aan de onderzijde de breedte van een zoom (bijvoorbeeld 1 cm) open.
Wanneer je een erg langwerpig mandje maakt (zoals ik), is het verstandig in het midden een 'tussenschot' te maken, op die manier blijft het mandje beter in vorm en vallen de lange zijdes niet naar buiten als het mandje klaar is. dit schot naai je er dan tussen bij deze stap. zorg ervoor dat je de boven- en onderzijde van het schot al mooi afgewerkt hebt, voordat je het ertussen maakt.
Stap 7  Naai de onderzijde vast aan de zijkanten, dit doe je door iedere zijkant apart vast te maken, in de hoeken vouw je de stof van de andere zijkant weg, zodat je helemaal tot het einde van stof verder kunt naaien.
Stap 8  Herhaal stap 6 en 7 voor het binnen- en buitenmandje en zet de vervolgens in elkaar.
Stap 9  Werk de bovenrand af. Afhankelijk van je ontwerp kun je kiezen om beide zijden naar binnen te vouwen en rond te stikken, een zoom te maken of een biasband rond te zetten.

En klaar! Opruimen maar!
Veel knutselplezier! :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hey hallo! Reacties zijn altijd leuk en welkom! Dus schrijf maar raak :)