Pagina's

16 feb. 2014

Hang de vlag maar uit!


Net als iedere aanstaande moeder wilde ook ik graag iets maken voor de kleine spruit op komst!
Na lang dubben, wikken en wegen besloot ik een geboortevlag te gaan maken. Best lastig, we wisten namelijk nog niet of onze kleine spruit een jongen of meisje zou worden, en ook de naam stond dus nog niet vast!
Om het 'onzijdig' te houden, besloot ik een groene vlag te maken, met rode letters. De letters van zowel de jongens- als meisjesnaam lagen voor de geboorte al klaar in de kast, en na de bevalling was het dankzij vliesofix alleen maar een kwestie van opstrijken (met dank aan oma) en klaar!

Nu mijn zoontje deze week 1 jaar wordt, komt de vlag opnieuw uit de kast en kan hij weer opgeknoopt worden in de vlaggenmast!
En zo is het niet meer alleen een geboortevlag, maar ook een verjaardagsvlag!
Echt een kado-tje dus zo'n vlag! Pak je naaispullen erbij en maak zelf ook een mooie geboorte- of verjaardags-vlag voor je zoon of dochter! (neefje/nichtje of vriendje/vriendinnetje mag natuurlijk ook ;))!

Wat heb je nodig?
- Stof, ik koos voor 3 verschillende stofjes, twee in dezelfde kleurtonen voor de vlag en een contrasterende stof voor de letters. De mogelijkheden zijn natuurlijk oneindig! Zorg er wel voor dat de letters leesbaar zijn op de vlag!
Daarnaast gebruikte ik een wat dikkere stof voor binnenin, zodat de vlag minder doorschijnt. Ook heb je een stuk stevige stof nodig voor de bovenzijde, waar het touw doorgeregen wordt!
- Naaimachine en benodigdheden
- Vliesofix (om de letters snel te kunnen bevestigen)

Aan de slag!
1. Kies wat voor vlag je wilt maken en welke kleuren je wilt gebruiken, ik koos voor een vlag die (als hij aan de vlaggenstok hangt) recht naar beneden hangt, maar je kunt natuurlijk ook een rechthoekige vlag maken, die meer meewaait op de wind!
2. Knip uit de stof de gehele vlag 2x (voor en achterzijde). Ik gebruikte voor mijn vlag nog een wat dikkere stof ertussen, zodat de letters niet zo doorschijnen, en zodat de vlag mooi naar beneden hangt. Bij een rechthoekige vlag is dat geen aanrader, omdat de vlag dan zo zwaar is, dat hij niet zal 'waaien'.
3. Bedenk je of je versieringen wilt toevoegen aan de vlag en knip deze uit een andere stof, knip alles 2x (voor en achterzijde).
De 'punten' onderaan de vlag knipte ik uit één geheel, zodat ze allemaal recht aan de vlag komen te hangen. Je doet dit door boven aan de punten een reep te laten zitten (op die reep zet je de punten vast aan de vlag) een klein foto-tje ter voorbeeld zie je hiernaast:
4. Maak de versieringen op de vlag. De ster zet je vast als een applicatie, met een fijne zigzag steek langs alle randen. Zorg ervoor dat de applicatie niet verschuift tijdens het stikken!
De punten leg je met de goede zijde van de stof op elkaar en je stikt de randen rond (de bovenzijde open laten). Daarna keer je het om en trek je alle punten goed naar buiten, steek zo nodig een stokje oid om de punten mooi naar buiten te krijgen. Om de punten te bevestigen stik je deze vast aan de onderzijde van de vlag, het makkelijkst is het om dit te doen als je de voor en achterzijde van de vlag aan elkaar maakt.
5. Naai de voor- en achterzijde tegen elkaar aan. Leg de goede zijden van de stof op elkaar (met de punten ertussen (naar binnen)), naai over de randen van de zijkanten en onderzijde, laat de bovenzijde open. Keer de vlag om, zorg dat alle randen goed naar buiten getrokken zijn. Je kunt ervoor kiezen aan de buitenzijde nogmaals door te stikken, zodat de stof niet gaat rollen.
6. Knip van de dikke stof een reep, welke als een tunnel op de bovenzijde van de vlag gemaakt wordt. Naai eerst in de zijanten een kleine zoom, zet daarna de reep vast aan de bovenzijde van de vlag (de de stof sluit hierbij niet aan op de vlag, maar er blijft een opening). Stik het geheel door aan de rand.
7. Rijg een koord door de tunnel aan de bovenzijde, waarmee je de vlag aan de vlaggenstok kunt knopen.
Om te voorkomen dat de vlag gaat rimpelen aan het koord (zoals je op de foto een kleine beetje kan zien), kun je het koord aan de boven- en onderzijde even met een paar steken vastzetten aan de vlag.

Helemaal klaar voor het feest!

8 opmerkingen:

 1. voortschrijdend inzicht: je vlag blijft nog mooier recht hangen als je het touw er niet doorheen rijgt, maar aan de boven en onderzijde het touw vast maakt aan de vlag zelf! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo,

  Wat is de afmeting van de vlag?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De vlag is 55 cm breed en 95 cm lang. Veel knutselplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe zet je de tunnel precies vast aan de vlag? Als ik het goed begrijp is de vlag al gekeerd met de goede zijden naar buiten en is de bovenkant nog open. Dan maak je de tunnel waarvan de zijkanten reeds ingelegd zijn. Hoe zet je die dan precies aan de vlag? Bedankt alvast voor de hulp!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tunnel maak ik eigenlijk hetzelfde als wanneer je biasband ergens omheen zet, maar de zijkanten laat ik open. Hiervoor knip je het aan beide zijden wat langer en sla je het naar binnen terug voordat je het vast zet (eventueel kun je er nog een keer als het open ligt overheen stikken dan blijft het nog beter zitten).
   Voor een tweede en derde vlag (zie blogs in aug 2014 en mei van dit jaar) heb ik de tunnel niet meer gemaakt, maar heb ik de bovenzijde afgewerkt met een zoom en er aan beide zijde en stuk touw mee in genaaid.

   Sorry voor de late reactie. . Maar hopelijk heb je er toch iets aan. Veel plezier met het maken en kado doen of gebruiken! ;)

   Verwijderen
 5. Super leuke ideeën allemaal, ik word er gewoon hebberig van :)

  Wat voor stof gebruik je voor de vlag?
  Bedankt alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe bepaal je wat de schuine kant van de vlag is

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bedoeld de hoek? Gewoon even de hoek van de vlaggenstokhouder meten met je oude geo-driehoek ;)

   Verwijderen

Hey hallo! Reacties zijn altijd leuk en welkom! Dus schrijf maar raak :)