Pagina's

2 jan. 2014

Vilten vrolijkheid!

Nu de feestdagen achter de rug zijn, merk ik dat ik de afgelopen periode steeds vaker terugdenk aan vorig jaar..... Hoe was het toen? Met mijn dikke buik, niet meer zo mobiel, maar wel heel gezellig met alle voorbereidingen (voor de komst van de kleine dan hé?)
Op een verdwaalde middag besloot ik iets leuks te gaan maken ter decoratie van de kinderkamer..... Ik had super leuke vilten kerstboomhangers gezien tijdens de feestdagen en besloot zelf ook vrolijke decoraties te maken. Ik begon met een vis, maar al snel had ik de smaak te pakken en maakte ik nog veel meer leuke beestjes en figuurtjes!


Het is super leuk om zo met vilt bezig te zijn! Je ziet snel resultaat! De beestjes en figuurtjes zijn van een handzaam formaat, doosje ernaast met alle benodigdheden, je kunt het overal doen en het is zo weer opgeruimd! Ga zelf ook aan de slag, en raak verslaafd ;)!

Wat heb je nodig?
- Vilt in verschillende kleurtjes
- Wat dikkere garen (katoen), bijvoorbeeld 'Katia capri' 3-3.5 mm.
- Naalden en een haaknaald
- Vulling (bijvoorbeeld fiberfill of de vulling van een oud kussen)
- Een potlood of kleermakerskrijtje en een schaar

Aan de slag!
Stap 1 Bedenk welke figuurtjes/beestjes/vormpjes je wilt gaan maken. Teken deze uit op papier, zodat je weet hoe groot alle afzonderlijke delen en het geheel moet worden. Het meest handig is het om van één kleur het volledige figuurtje te knippen, en de losse onderdelen daar op te plaatsen.
Bijvoorbeeld bij de vis, knip je eerst het hele lijfje uit oranje, en daarna alleen het blauwe stuk. Dit kost wat meer vilt, maar maakt het eenvoudiger het geheel te maken. In het voorbeeld zijn bij de bloem en de schildpad losse onderdelen aan elkaar gemaakt (de bloemblaadjes aan het rondje vast  en de poten, hoofd en staart aan het schild). Het is best lastig om dit stevig te doen, met name wanneer het vilt niet zo dik is. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat de kleine spruit het los kan peuteren!

Stap 2 Knip alle onderdelen uit het vilt. Bij een eenzijdige slinger (zoals in het voorbeeld) kun je de achterzijde in zijn geheel uit één kleur vilt halen. Wil je de slinger in de open ruimte hangen? Dan is het mooier de achterzijde hetzelfde te maken als de voorzijde.

Stap 3 Rijg eerst alle onderdelen door (indien van toepassing), zoals de blokken op de schildpad en een iris in het oog. In het voorbeeld is een rechte steek gebruikt, of een dubbele rechte steek.

Stap 4 Naai vervolgens de losse onderdelen op elkaar, zoals een oog op een hoofd of het oor op de olifant. Je kunt het figuurtje vrolijk en speels maken door een contrasterende garen te gebruiken (zoals het oor van de olifant), wordt het te druk? gebruik dan een garen in dezelfde kleur (zoals bij de ogen). In het voorbeeld is hiervoor een festonsteek gebruikt, zodat de stiksels duidelijk zichtbaar zijn.
Je kunt ervoor kiezen nog details aan de brengen, zoals de voelsprieten bij de vlinder en de staart van de olifant. In het voorbeeld zijn deze details gehaakt, omdat een dun stukje vilt niet stevig genoeg is. Je kunt er ook voor kiezen een dik stuk vilt, een lintje of iets anders te gebruiken.

Stap 5 Leg de voor en achterzijde op elkaar en naai dit aan elkaar, in het voorbeeld is hier wederom een festonsteek voor gebruikt. Vul regelmatig onderdelen op (zoals bijvoorbeeld een hoofd), omdat het soms lastig is hier later nog bij te komen. Voordat je het laatste stukje dicht maakt, vul je naar gewenste dikte op en maak je het figuurtje dicht. Maak een goede knoop in de garen en trek deze naar binnen.

Stap 6 Haak met een haaknaald en garen een mooie slinger om de figuurtjes aan te hangen, in het voorbeeld is een draad van enkel losse steken gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een bredere draad, door nog wat halve vaste te haken. Niet zo handig in haken? Geen probleem! Je kunt er ook voor kiezen een kant-en-klaar lint te gebruiken!

Stap 7 Maak alle figuurtjes vast aan de draad. Om ervoor te zorgen dat de figuurtjes mooi recht hangen, zorg je dat het figuurtje zowel aan de boven als onderzijde aan de draad vast zit, zo kiept het figuurtje niet voor- of achterover.  Om ervoor te zorgen dat het figuurtje in balans hangt, zoek je aan de bovenzijde het middelpunt op: Steek je naald in het figuurtje en kijk of het in balans hangt, zo niet ga naar links/rechts tot het wel in balans hangt. Op de plek waar je naald zit, maak je de draad vast aan het figuurtje.

En voila! Vilten vrolijkheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hey hallo! Reacties zijn altijd leuk en welkom! Dus schrijf maar raak :)