Pagina's

2 okt. 2013

Boxkleed opvrolijken :)

Boxkleden, ze zijn te koop in alle soorten en maten, maar wat is nou leuker dan je kleine spruit op een eigen, persoonlijk boxkleed te leggen?
Een jaar geleden kocht ik een hele berg tweedehands baby spulletjes, met daarbij nog een nieuw boxkleed! Zonde om weg te gooien, maar wel een beetje saai.... Nu was het zo dat het boxkleed net te groot was voor in de box en het plan ontstond om het kleed te vermaken, maar waarom dan ook niet meteen wat vrolijkheid toevoegen? zo ontstond er weer een nieuw projectje, met een vrolijk resultaat!


Benieuwd hoe je zelf wat vrolijkheid aan je boxkleed kan toevoegen?

Wat heb je nodig? Een (saai) boxkleed dat erop wacht om opgevrolijkt te worden!, creativiteit, een vrolijk stofje, een naaimachine en toebehoren (en wat basiskennis over hoe je deze moet gebruiken ;)!). En niet te vergeten; een lieve kleine spruit die gebruik kan maken van je mooie vrolijke creatie! Zelf niet zo handig? Zet iemand in je omgeving aan het werk!

Stap 1: Begin met het losmaken van de zijkanten van je kleed, zodat je de applicaties erop kan naaien zonder dat je dit aan de achterkant ziet. Niet zo'n leuk werkje maar wel belangrijk voor een mooi resultaat :).
(je kunt de applicaties ook zo erop naaien, maar dat is wel wat lastiger omdat een boxkleed vrij dik is en het geheel dan gemakkelijk verschuift. Ook is de achterzijde van je boxkleed dan minder mooi, en het is toch handig als je ook de achterkant van het kleed nog kunt gebruiken.. ;)).

Stap 2: Nu wordt het leuk :)
Bedenk een leuk figuurtje om te gebruiken als applicatie, of zoek er één op. Voor een mooi resultaat kies je een afbeelding waar niet te veel details inzitten.
Kies een vrolijk stofje, teken de afbeelding op de stof (of knip de geprinte afbeelding uit en trek deze over) en knip de applicatie uit.

Stap 3: Leg de applicatie op de juiste plek op het boxkleed en zet de applicatie vast met de zigzagsteek van je naaimachine.
Om te voorkomen dat de applicatie gaat verschuiven, kun je deze vastzetten met spelden of je kunt plak vlieseline (vliesofix) gebruiken.
Wanneer je boxkleed gemaakt is van een dunne stof, is het slim om de achterzijde te verstevigen, met bijvoorbeeld vlieseline.

Stap 4: Maak de randen van het boxkleed weer aan elkaar, hiervoor zijn talloze manieren te bedenken!
In eerste instantie was mijn kleed doorgeregen met een mooie festonsteek in het wit,  het effect hiervan is erg mooi. Vandaar in mijn boxkleed opnieuw een mooie feston steek, in een vrolijke kleur matchend bij de applicaties :). Een monnikenwerk, maar het resultaat mag er wezen!
Om ervoor te zorgen dat de randen niet gaan rafelen heb ik voor het doorrijgen het kleed eerst aan elkaar genaaid met de lockmachine.

En klaar is het kleed! Spelen maar kleine spruit!

Er zijn natuurlijk nog 101 andere manieren om een boxkleed een persoonlijk tintje te geven, als ik erover nadenk wordt ik er helemaal enthousiast van! labeltjes, lintjes, andere vrolijke stofjes en applicaties met meerdere stofjes tegelijk... Het zal jullie dus niet verbazen dat ik nog meer leuke vrolijke boxkleden heb gemaakt voor mijn kleine spruit! Ook deze kado-tjes komen binnenkort online! wordt vervolgd dus .....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hey hallo! Reacties zijn altijd leuk en welkom! Dus schrijf maar raak :)